książki

Weganizm pod strzechami

Niezależnie od tego czy rezygnacja z produktów mięsnych była spowodowana pobudkami humanitarnymi czy zdrowotnymi po jakimś czasie każdy przekonuje się, że weganizm może być smaczny. Smaczny i kolorowy, o ile tylko jest się chętnym do eksplorowania nowych kierunków kulinarnych.

Nowa jadłonomia

Od wielu lat moda na weganizm zatacza coraz większe kręgi wśród naszego społeczeństwa. Dawniej kojarzony ze snobizmem i luksusem, stał się ścieżką życia wielu osób, nawet tych mniej zamożnych. Chyba każdy zna chociaż jedną taką osobę. Książka Nowa jadłonomia ma w tym dużą zasługę. Marta Dymek Nowa jadłonomia wprowadziła wręcz pod strzechy miłość do warzyw i owoców. Autorka bardzo poczytnego bloga o tematyce wegańskiej pokazuje jak w prosty sposób sporządzić pyszne potrawy bez konieczności wspomagania się produktami pochodzenia zwierzęcego. Obecnie jest to jedno z najpopularniejszych źródeł przepisów wegańskich, a sama autorka wydała o tej tematyce również kilka książek, które z miejsca stały się bestsellerami.

Weganizm nie musi oznaczać życia naznaczonego jedzeniem trawy, ziarna groszku i pomarszczonej marchewki. Oczywiście można wybrać również tak radykalną drogę, jednak nie chodzi o to, aby umartwiać duszę i ciało niewielką liczbą dostarczanych kalorii. W weganizmie chodzi o powrót do korzeni oraz najzdrowszego jedzenia, które można sobie zapewnić. Taka zmiana pozwoli na widoczną metamorfozę zarówno fizyczną, jak i psychiczną.