Z chorobami autoimmunologicznymi należy walczyć przede wszystkim, kierując się radami lekarza i rozsądkiem. Nie należy z ich powodu popadać w popłoch. Mimo że są nieuleczalne, można z nimi w miarę normalnie funkcjonować. A kluczem do dobrego samopoczucia w ich trakcie jest farmakologia oraz ścisła dieta.

Jakie jest znaczenie diety w chorobach autoimmunologicznych?

Można śmiało powiedzieć, że dieta w chorobach autoimmunologicznych jest głównym narzędziem walki. Nie da się inaczej osłabić stanu zapalnego w organizmie- jak tylko kontrolując to, co się spożywa.

Dieta w przypadku tych chorób jest nawet skuteczniejsza od lekarstw. Jedyny negatywny komunikat to taki, że chory musi się jej trzymać do końca życia. Co jest zadaniem niezwykle trudnym i wymagającym samodyscypliny.

Czego nie można jeść w chorobach autoimmunologicznych?

Nie wolno jeść zbóż, pseudo zbóż, roślin strączkowatych i nabiału. Trzeba uczciwie przyznać, że to mocno zawęża codzienny jadłospis i trzeba mieć naprawdę silną wolę, żeby nie sięgnąć przypadkiem po któryś z tych produktów.

Co zatem można jeść?

Dieta w chorobach autoimmunologicznych dopuszcza spożywanie takich pokarmów jak warzywa, owoce, ryby, chude mięso, jogurty i kefiry. Jest to niezwykle skromna paleta produktów. Jednak wszystkie one są w stanie dostarczyć człowiekowi wystarczającej ilości witamin i minerałów. One z kolei pozwolą ciału zachować siłę i witalność.

Category: książki
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.